A kanadai Kiluk-tó csodás pöttyei - a Spotted Lake-et egyszer látni kell

 
Csodás, hogy Földünk mennyire változatos természeti jelenségekkel rendelkezik, elég csak egy-két egzotikusnak tűnő tenger mentén húzódó jelenségre, vagy a földtörténeti időkből ránk maradtakra gondolunk. De – és ez szinte minden ilyen helyre elmondható – ez a tó olyan furcsa vonásokkal rendelkezik, hogy az is jogosan felmerülhetne belőlünk, hogy egyáltalán e világi dologgal van-e dolgunk.
pottyos to kanada 01
forrás: Panthropodermic via Flickr, youtube.com


Ha tavasszal látogatunk ide, akkor semmilyen furcsasággal nem fogunk találkozni, minden a maga kis medrében folyik, egy szép, kisebb dombokkal tarkított táj fogadna minket. Viszont ha nyáron látogatnánk meg a kanadai Brit-Kolumbia ezen részét, akkor egészen más világ tárulna a szemünk elé, mikor a tó ekkor esik át azon a folyamaton, ami a végén azt eredményezi, hogy az egész felületet belepik a más-más színű foltok. Ezt a víz elpárolgása okozza, mivel a tó medre nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, és a víz eltűnésével ezek nem kerülnek pótlásra. A kevesebb víz hatására megborul a természetes rend a tóban, így az ásványi anyagok kristályosodnak és foltokat alkotnak a víz felületén.
pottyos to kanada 02forrás: youtube.com

 Utazási Tipp  
    Fedezzük fel Kanadát

A hely nem csak tudományos jelentőséggel, hanem kulturális értékekkel is bír,
 
közelében él az Első Nemzet nevű indián törzs, akik a történelem hosszú évszázadai alatt fontos szerepet adtak ennek a különös tónak.
 
Ők már 3000 éve ezen a területen élnek (az amerikai-kanadai határ közelében), így a tó körüli folyamatokat hosszú időn keresztül tudták megfigyelni. A törzs fejlett orvosság híján a különböző betegségek gyógyítását a tóra bízta, amit mágikusnak tartottak és a betegeket megfürdették benne. A törzs olyannyira ragaszkodik a Spotted tóhoz - magyarul Foltos, Pöttyös tó, hogy a ’70-ben még magántulajdonban lévő tavat nem hagyták fürdővé alakítani.
 
Bár a jelenség nagyon sok embert vonz, a helyiek próbálják mérsékelni azoknak a turistáknak a számát, akik közel merészkedhetnek a tóhoz.

 

Tags: ,

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben