A holland Mikulás gőzhajón érkezik Spanyolországból


Közép-Európában a karácsony számít a legfontosabb decemberi ünnepnek, míg a krampuszokkal érkező Mikulás ünnepe jóval kisebb eseménynek számít. Hollandiában ez pont fordítva történik, mert a karácsonyt tartják másodlagos ünnepnek és a Mikulásnak megfelelő Sinterklaas egy jóval nagyobb szabású ünnep. Sokan ezt az ünnepet tartják Hollandia legfontosabb eseményének az egész év során.
 Utazási Tipp  
    A legjobb utazások Hollandiába


A holland tradíciók alapján Sinterklaas segítőivel a Fekete Péterekkel nem Lappföldön él, hanem Spanyolországban. Az ő legendáját is a Szent Miklós püspök élete és tettei inspirálták. Öltözéke inkább püspöki ruhára hasonlít, rénszarvasok helyett pedig fehér lovon jár. A Fekete Péterek eredete nem ennyire világos. Sokan egykori rabszolgaságot és rasszizmust is látnak a történetben, nem cserélik fehérre őket, mert a holland gyerekek imádják őket. Sinterklaas és a Fekete Péterek minden november elején gőzhajóra szállnak és vízi úton érkeznek meg Hollandiába. Érdekesség, hogy Sinterklaas és segítői évente más-más hollandiai városba érkeznek meg és onnét járják végig az országot. A helyiek mindenütt felvonulásokkal és óriási ünnepléssel várják. Önfeledt felvonulásukat még a tévé is közvetíti! Sinterklaas a jó gyerekeket megajándékozza, míg a rossz gyerekeket a Fekete Péterek zsákjukba vetik és magukkal viszik Spanyolországba. Az üzletek polcain mindenütt Sinterklaas és segítői képeivel díszített ajándékok, sütemények és csokoládék vannak, a gyerekek és a boltok eladói pedig gyakran Fekete Péternek öltözve mászkálnak az utcákon.
Sinterklaas 01képek forrása: wikimedia.org, flickr.com

A házakat és az utcákat Hollandiában sokszor már novemberben feldíszítik. A karácsonyfákat december elején állítják fel. December 5-én este zajlik az ajándékozás amit Pakjesavond-nak neveznek. Holland szokás szerint a családok neveket húznak és az ajándék mellé gyakran csipkelődős versikét is írnak egymásnak, amit este fel is kell olvasni. Estére a holland gyerekek kikészítik a cipőjüket a radiátorok és kandallók mellé, sőt Sinterklaas lovának még répát is tesznek mellé. A cipők reggelre megtelnek ajándékkal, Sinterklaas pedig egy esztendőre elhagyja Hollandiát. Helyére megérkezik a Kerstman aki a világszerte ismert piros-fehér ruhás Santa Claus megfelelője.
 
TIPP: Ha érdeklik a Benelux államok, foglaljon testre szabott utazási csomagot professzionális utazási tanácsadóknál: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
A legtöbb családban december 24.-én már nincs külön ajándékozás, mert az december elején már megtörtént. Általánosságban sem jellemző az emelkedett és meghitt karácsony esti hangulat. Nincsenek tipikus karácsonyi fogásaik és italaik sem. A Sinterklaas az ő legnagyobb ünnepük. A hollandok annyira büszkék Sinterklaas ünnepére, hogy kimondottan bántónak érznék, ha a külföldiek Santa Clausnak neveznék át.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben