A Flatiron Building - az első New York-i acélszerkezetes felhőkarcolók egyike

 
A Flatiron Building egy könnyen felismerhető, háromszög alapterülettel rendelkező, 22 emeletes felhőkarcoló Manhattan közepén. Az épület 1902-ben egyike volt az első olyan épületeknek, amik acélvázzal rendelkeztek, ennek köszönhető 87 méteres magassága is. Három évvel később, 1905-ben építettek az épülethez még egy emeletet, ahová egy külön lift került, így pedig a 20-ról a 21-re egy teljesen másik felvonó visz fel. Megépítése óta kedvelik a helyiek, akik egyfajta városi jelképként gondolnak rá, míg építészeti szempontból rengeteg építész és építő kelt már ki a Flatiron Building ellen.
 Utazási Tipp  
   

Bár az eredeti neve még Fuller Building volt - nevét George A. Fuller után kapta - sokáig valóban az általa alapított cég támogatta az épület munkálatait, de az átadás előtt két évvel elhunyt. A köznyelvben viszont a háromszög alakú alapterülete miatt a Flatiron név terjedt el, annak a vasalóhoz való hasonlósága miatt.
 
Tudtad? A Flatiron Building Manhattan legöregebb, még ma is álló felhőkarcolója
 
Az épület neve ráragadt környezetére is, amit Flatiron kerületnek neveznek azóta, és jelentős technológiai cégeknek ad helyet.

Flatiron building 01 képek forrása: wikimedia.org - pixabay.com

1989 óta az amerikai nemzeti emlékmű címet is viseli az épület, részben pont emiatt is, de népszerű turistalátványosság. 2002-ben a Pókember című film forgatásakor itt rendezték be a fiktív Hírharsona irodáját is. 2005-ben átesett egy felújításon, ami közben egy 15 emelet magas reklám borította az épületet, ami miatt rengetegen tiltakoztak.

 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben