A dalmát konyha legjava


A végtelen és szenvedélyes gasztronómiai, viták évszázadok óta jellemzik a dalmát emberek mindennapi életét. Az első, reggeli kávé melletti beszélgetések már a tízórai helyének és menüjének kiválasztásáról szólnak, majd pedig az ebédé és a vacsoráé. Szóval nagyon fontos a „mit együnk ma” kérdéskör és hogy az étkezésekhez szükséges alapanyagok megbízható, helyi termelőtől származzanak.
primosten uvegalagut 01
Régen a hozzávalókat, a házon belül egy külön részben tárolták, amelyekből aztán,az idő folyamán úgynevezett konobák (taverna) alakultak ki, ahol a meglévő alapanyagokból remek, ízletes helyi specialitásokat készítettek. Manapság újra nagyon népszerűek, mert egyszerű, friss alapanyagokból készített házias ételeket fogyaszthatunk: olajbogyó és helyben sült kenyér, palenta, sajt, sózott vagy friss szardínia, szalonna és prusut, pácolt chili és kapribogyó, a minimalizmust képviselő desszertek, például fritula, krostula stb. A két-három szóval leírt dalmát menük egyszerűnek tűnhetnek, viszont nem jelenti azt , hogy a gyakorlatban is ilyen könnyen és gyorsan elkészíthetőek.
Az egyik ilyen jó példa a pasticada, melynek összetevőit órákig lassú tűzön főznek, melyet előtte napokig pácolnak. A legjobb juhsajtokat is akár évekig pácolhatnak, ezért a legdrágább sajtfélék. Az ételek elkészítése mellett nagyon fontos azok díszítése és tálalása, nem csak az ünnepek alatt, hanem a mindennapokban is. Egy igazi, teljes menü végig kóstolásával első kézből ismerhetjük meg Dalmácia gasztronómiai sajátosságait és értékeit. Horvátországi nyaralása alatt mindenképpen kóstolja meg a komiza tortát, vagy a pasticádát, melyet Omistól Spliten keresztül egészen Zadarig különbözőképpen készítenek el. (ez egy alapvetően marhahúsból készült étel, de tonhalból is készítik, hasonló a mi vadasunkhoz) Az alap receptet aszalt szilvával, míg Zadarban a régió szimbolikus gyümölcsével aszalt vagy az ágyas likőrhöz használt meggyel készítik.

Természetesen nem ez az egyedüli finomság, amelynek elkészítése megosztja az itt élőket. Itt vannak például a brudet félék is! (fűszeres, halas, tengeri herkentyűs ragu) Folyamatos viták folynak hogy mely halak, puhatestúek, tengeri sünök a legjobbak ehhez az ételhez.

Soparnik

Ez egy mángolddal töltött sós pite féleség. Dalmácia középső részén vannak ennek elkészítésének nagy hagyományai. Dugi Ratban például minden év júliusában sopranik fesztivált rendeznek.


 


 Utazási Tipp  
    Válogatott dalmáciai szállások garantáltan jó áron


Komiza torta/ pogaca

A Komiža pogaca egy tökéletes étel paradicsommal és sózott szerdellával, ami igazi gasztronómiai különlegesség lehet. Dalmácia több részén készítik, de Vis és Komiza-szigetek között folyik állandó harc ennek eredetéről és elkészítésének módjáról. Hasonlít a pizzára, de íze testesebb, gazdagabb. A tortát háromszögre vagy négyzetekre vágják és helyi fehér vagy vörös bort kínálnak hozzá.

Imotski torta

Az Imotski tortát a sütemények királynőnek tartják. A torta a nevében is szereplő Imotski településről származik (Közép-Dalmácia), ami egy régi hagyományos édesség,melyet főleg ünnep idején vagy jeles családi események ünneplésekor készítenek. A torta alapanyagai –többek közt mandula- évszázadok óta rendelkezésre állnak, ezért nem csak gasztronómiai, hanem kulturális jelentősséggel is bír. Imotskin kívűl több horvátországi régióban is készítik, de a Horvát Kereskedelmi Kamara nekik ítélte az eredeti imtoski torta címet. A nagyra értékelt torta alap hozzávalói mellett minden háziasszonynak meg van a saját titkos recepetje, amelyet nemzedékről nemzedékre adnak át. Ferenc József is megkóstolta 1875-ös látogatása során, ami nagyon ízlett neki, ezért a helyiek a császár következő születésnapjára Bécsbe küldtek egyet.IMG 20191016 201207

Polip “ peka alatt”

Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető ennivaló, aminek neve nem egy konkrét ételt, hanem egy elkészítési módot jelent. A “peka” egy harang alakú fém vagy terakkotta eszköz amivel letakarják a főleg szabad tűzön sütött ételt. Ez lehet különböző hús vagy tenger gyümölcsei, melyek közül a leggyakoribb a polip. A polipot vagy húst krumplival együtt egy tálba teszik és ezt fedik le a harang alakú fémmel, amit hamuval takarnak le és úgy sütik meg. Ez egy régi paraszti étel, amelyet a kinti munka előtt a régiek előkészítettek  és mire végeztek, meleg friss ebéd várta őket. Jó tudni, hogy a legtöbb étteremben előre meg kell rendelni, mert az elkészítése hosszú ideig tart és ez az a finomság amit mindenképpen frissen, melegen kell fogyasztani!



 
 
IMG 20191016 201104
 
 

Sinski arambasici (Sinj-i arambasici)
A Sinj-i arambasici a Cetina régió hagyományos étele. Az elkélszítésének módjának sajátosságai miatt Horvátország felvette a szellemi értékek védett listájára. Több változata van, de ahogy a többi is a Sinji arambasici is török eredetű. A történelem folyamán a Sinj-i ezred törökökkel szembeni ellenállásának szimbólumává vált, innen ered neve is. Hasónlít a töltött káposztához, de abban különbözik, hogy a töltelékhez nem darált, hanem nagyon apróra vágott húst használnak és nem tesznek bele rizst. A fűszerezés teljesen más mint a klasszikus töltött káposztáé: citromhéj, fahéj, szerecsendió stb.

Vitalac

A Vitalac a Brac-sziget tradicionális étele. Főként bárány- vagy kecske bélből készülnek. A májat, a lépet, a szívet és a tüdőt összefonják, sózzák és becsomagolják a báránybélbe.Ezt nyársa húzzák és roston megsütik. Amikor kész akkor általában darabolják vagy szeletelik, kenyérrel és újhagymával fogyasztják, leggyakrabban ez egy előétel, amíg az egész bárány meg nem sül.



Viski cviti ( Vis-i virágok sütemény)

A Vis-szigeten járva gyakran látni a “ Viski cviti”süteményeket, bár egyre kevesebb helyen találkozunk az eredeti recept szerint készültekkel. Általában a szigetek hagyományos sütemény receptjei nem krémesek, ezek inkább a kekszekhez hasonlítanak. Ezek elkészítéséhez a dalmát szigetek jellegzetes mediterrán gyümölcseit és fűszernövényeit használják. (füge, szentjánoskenyér, mandula, dió, narancs, citrom, , babér, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, ánizs, édeskömény stb.)

Ha Dalmácia és tengerpart, akkor nem maradhatnak ki a felsorolásból a grillezett halak, szardínia, a tinta halból kászül rizotto, a polip saláta és az egyéb sültek sem.

Jó étvágyat!

 

 

Hirdetés

Booking.com

Hirdetés

Cikkek Horvátországból

Hirdetés

Hirdetés

© 2020 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001831
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben