A csodás dublini Phoenix Park

 
A park hatalmas népszerűségnek örvend – nem hiába: gazdag állat állományával, elhelyezkedésével és történelmi múltjával 1747 óta minden oda látogatót elvarázsol. (Ennek az elődje már 1660-ban is itt állt, akkor még nagyobb volt, bár ez annak fényében, hogy királyi vadászparkként üzemelt, nem meglepő) A Phoenix Park ugyanis ekkor nyílt meg, az ír főváros közepében.
 
Különlegessége, hogy Európában ez a legnagyobb elkerített fővárosi park.

phoenixpark 01 
forrás: halfpennybridge.ie - twitter.com

 Utazási Tipp  
    Fedezze fel Dublint

Egy kis viszonyítási alap: A hatalmas londoni Hyde parknál ötször nagyobb, a maga 707 hektárjával. A neve nem a főnixmadárral áll kapcsolatban, hanem az ír „tiszta víz” kifejezéssel, amit hasonlóan ejtenek (fionn uisce).
 
Egy városi legenda szerint Írország első „hollywoodi filmsztárját” a park kölcsönözte - a Cairbhe nevű oroszlán - ami később a „Leo” nevet is megkapta, majd a világhírű MGM filmstúdió logójába és a filmjeik elé is bekerült.
 
A parkban természetesen sportolásra is van lehetőség: a futball szerelmesei, a futás kedvelői vagy a biciklizést előnyben részesítők is megtalálják itt a helyüket. (Ha télen látogatjuk meg a helyet, akkor még síelésre is van lehetőség). De messze a legérdekesebb látnivaló a Dublini Állatkert, különleges állataival és eldugottságával. Az itt található dámszarvas csordák az elmúlt évtizedekben már hozzászoktak az ember társaságához, így ők tökéletesen szelídek, ha almával vagy répával kínálod őket, akkor jó eséllyel el fogják fogadni. Száraz időben a réteken találhattok rájuk, míg ha csapadékosabb az idő, akkor az erdő fái alá húzódnak menedékért.

phoenixpark 02
forrás: wikimedia.org

Mint a bevezetőben már említettük, változatos állománnyal rendelkezik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Írországban élő emlősfajok 50%-a, és a madárfajok 43%-a százaléka él itt, nagyjából 400 egyéb növény mellett.


A másik érdekes látnivaló az Ashtown kastély, ami valamikor az 1430-as években épült, és hosszú életútja során még pápai rezidencia is volt. Majd a 18. században cirka harminc éven át lőszerraktárként funkcionált. Különlegessége pedig az, hogy sok más „faházzal” ellentétben ez teljes mértékben a park tölgyfáiból készült. Itt található még a legnagyobb olyan viking temető is, ami Skandinávián kívül található.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben