A burgundiai Guédelon kastély - amit nem kevesebb, mint 20 éve építenek


A franciaországi Burgundia erdejében - ami a Guédelon névre hallgat - egy kisebb csapat egy középkori várat épít. A projekt egészen egyedülálló, ugyanis az a lényege, hogy önkéntesek, kutatókkal karöltve fel akarnak építeni egy középkori várat, középkori eszközökkel. A csapatban 11 mesterség tűnik fel, mint például asztalosok, kőfaragók, kőművesek, kötélgyártók, kovácsok, stb. A cél elsősorban persze az, hogy elkészüljön a vár, de részlegesen az is, hogy megismertesse a laikusokkal a középkori szakmákat, kvázi felélesztve azokat.
Utazási Tipp
Utazások, szállások
Franciaországban

Maryline Martin és Michel Guyot 1997-ben kezdte el a projektet és még több mint húsz évvel később is épül. A munkálatok során 55 embernek adtak munkahelyet így, és évente 300 ezren látogatják a különös technikával épült várat. A kastély „eredeti” korának 1228-at lőtték be, így most 1250-ben járunk. Az egyik építő korábban azt nyilatkozta, hogy „A szabály minden esetben az, hogy csak korhű, középkori forrásokból dolgozzunk, és annak megfelelő anyagokat, eljárásokat alkalmazzunk”

guedelon 01
képek forrása: guedelon.fr


A csapat pár évvel ezelőtt fedezte fel azt, hogy hiába csodálatos a kastély, de nagyon élettelen. Ezért kitaláltak egy tulajdonosi karaktert, ami megírta a vár mindennapjait, kvázi életét, történetét meséli el. A vár fiktív főszereplője Seigneur Guilbert, aki a feudális kiváltságaival élve kastélyt kezd el építeni burgund területeken, hogy kortársaihoz hasonlóan neki is lehessen egy székhelye. Az alaphelyzet miatt nem csak a kastély építése vált a fő feladattá, hanem a középkori életmód teljes elsajátítása is, illetve a középkori élethelyzetek megélése minél közelebbről. A korhű öltözék csak egy apró része a „nagy képnek”
guedelon 02

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Franciaországról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben