A Békás-szoros és a Gyilkos-tó

 
Az Erdélybe látogatók zöme szívesen ellátogat az ezeréves határhoz, és felkeresi a kirándulók kedvenc célpontjaként jegyzett Békás-szorost a közeli víztározót valamint a szomszédos Gyilkos tavat is. Már az odavezető úton is varázslatos hegyvidéki tájon át vezet az út. Meredek fenyvesekkel borított hegyoldalak és sebes vizű patakok szegélyezik a kanyargós hegyi út mindkét oldalát. Először a Gyilkos tavat pillanthatjuk meg, majd a Tündérkert szikláit elhagyva előbb feltűnik az impozáns Oltárkő, tovább haladva a látványosan szép Békás-szorosnál érhetjük el az ezeréves országhatárt, kicsit tovább haladva pedig a Békási víztározó tavat is.
bekas 01

 Utazási Tipp  
    Utazások Erdélybe

Gyilkos tó
 
Egy 1837-es földcsuszamlás eredményeképpen leomlott a hegyoldal és elzáródott egy völgyszakasz. Az omlás elzárta a völgyekben folyó 5 patak lefolyásának útját, és az így összegyűjtött 5 patak vizéből hamarosan létrejött Erdély egyik különleges természeti jelensége a Gyilkos-tó. Az egyik helyi legenda szerint az alázúduló föld és szikladarabok pásztorokat és nyájukat temették maguk alá, ezért kezdték el Gyilkos tóként emlegetni a környéken. A másik legenda szerint egy szerelmes lányt elrabló zsiványvezért és a lányt Fazekas Esztert temette be a hegyomlás. A tó vizét mindenesetre vérnek látszó vasokker festi időnként vérvörös színűre. A mederben álló fenyőfák régen elpusztultak. Égbe nyúló csonkjaik máig dacolnak az idővel, szívesen fényképezik őket az oda ellátogatók. Emberi beavatkozás nélkül a tó a következő 60 évben teljesen feltöltődne a beömlő patakok hordalékától, ezért két hordalékfogó gátat is építettek az elmúlt időszakban.

A Gyilkos-tó partján fizetős parkoló is létesült, mellette több árus is kínálja a portékáit. Aki megéhezne, ízletes ételeket vagy kürtös kalácsot is vásárolhat magának a kézműves termékek mellé. Ha az időnk megengedi fél órára 20 lejért csónakot is bérelhetünk, vagy körbe is járhatjuk a tavat a kiépített kb. 3 km-es, 9 állomásos tanösvényen, ami bemutatja a látogatóknak a környék állat- és növényvilágát is.
bekas 02

Békás szoros
 
A meredek falakkal határolt szűkülő szurdokhoz a Tündérkert szikláin és egy alagúton keresztül vezet az útunk. A szoros bejáratát az 1147 méter magas Oltár-kő és az 1125 méteres Mária-kő őrzik. Érdekesség, hogy a hatalmas kereszttel koronázott sziklacsúcsot először csak 1935-ben tudták megmászni. Magát a Békás szorost tektonikus mozgások hozták létre, éppen csak elfér benne egymás mellet a sebes folyású patak vize és az úttest. Kétoldalt néha 300 méteres magasságig emelkedő meredek sziklafalak emelkednek, a völgy kiszélesedő részein árusokat találunk.
 
A patak vize dübörögve, kis vízeséseken át zúdul alá, a népnyelv az egyes szakaszokat sokatmondóan nevezte el a pokol kapujának, tornácának és torkának is. Kicsit továbbhaladva, az ezeréves határ másik oldalán megtekinthetjük az 1960-ban elkészült hatalmas méretű Békási Víztározót és erőművet, melyet elektromos áram előállítására használnak. A gát hossza 435 méter, magassága 127 méteres volt. Létrehozásakor 22 falut szüntettek meg, vízfelületének nagysága 33km2.

 Utazási Tipp  
    Utazások Erdélybe

bekas 03

 

Tags: ,

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Romániáról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben