A 10 legszebb német vár - térképen mutatjuk, merre találod őket

 
 
1. Vischering-vár

Az Észak-Rajna Vesztfáliai tartományban található vár különlegességét az a vizesárok jelenti, ami egy igazán gyönyörű látnivalót varázsol belőle. A várat 1271-ben készítettek el Gerhard von der Mark tervei alapján, homokkőből. A várat egy keskeny hídon keresztül lehet megközelíteni, és az árkot határoló fák gyűrűje teszi igazán művészivé az épületet. A szigeten működik kápolna, de múzeumként és étteremként is funkcionál.
 
Vischering 01


2. Heidelbergi vár és kastély

A vár kifejezetten le van pusztulva és sok helyen a romokat növények nőtték be. De ez mégis ad egyfajta olyan hangulatot a helynek, amit csak ott, a helyszínen lehet megtapasztalni. A vár nem mellesleg egy magaslaton fekszik, aminek köszönhetően csodálatos panoráma tárul elénk a városról. Talán tavasszal vagy ősszel a legszebb a város innen szemlélve, de mikor az egész helyet hótakaró borítja, az is elég látványos. A várban sétálva azt is észrevehetjük, hogy az építményt elég össze-vissza építették, a különböző korok építészete pedig elég erőteljesen rajtahagyta a keze nyomát a váron.
 
Heidelberg 02
 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk Németországba

3. Sigmaringeni kastély

A híres és erős Hohenzollern családnak (ami sokáig adta Poroszországnak, majd később a Német Királyságnak a császárokat) a sigmaringeni ágának a székhelye Sigmaringenben található. Az egyik helyi magaslatra épült vár hosszú élettörténettel rendelkezik, első írásos források először a XI. században említették, és bizonyos részeiben itt is fellelhető a stílusok közti átmenet. A városkép jelentős részét a vár teszi ki, hatalmas objektumként magasodva a német kisváros fölé. Az épületen belül természetesen látogatható a vármúzeum, és sok más belső termen keresztül első kézből tapasztalhatjuk meg a történelmi korszakok csodálatos világát.
 
Sigmaringen 03

4. Lichtenstein-kastély
 
A XIII. században emelt vár a Sváb Alb hegyvonulatai között magasodik ki. Az épületből csodálatos panoráma fogad minket, a hegyi környezet és a jó levegő pedig csodákra képes. A kastély a jelenlegi formáját a XIX. században kapta meg, a Württembergi hercegi család részvételével. I. Frigyes herceg ugyanis előszeretettel vadászott, és a vadászlakját unokaöccse kastélya mellet építette fel. A szerény épületen belül rövid tárlatvezetés zajlik a korabeli életről, és a vadászat rejtelmeiről.
 
Lichtenstein 04

5. Eltz vára
 
Egy hegyen fekvő erdő közepén fekszik ez a döbbenetes vár. Több ember szerint ez a legszebb német várkastély, és ez elsősorban érintetlenségének köszönhető: 33 nemzedék óta meg tudta őrizni ugyanaz a család az összes veszélytől (háborúk, lepusztulás) a várat, a XII. századtól számítva napjainkig!
 
Eltz 05

 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk Németországba

6. Wernigerode kastély
 
A Wernigerode-hoz közel fekvő Harz hegységben található az a vár, ami magasan az egész hegy fölé magasodik. Az eddig felsorolt várakkal ellentétben ez egy kicsit rövidebb történettel rendelkezik, mindössze a 19. században fejeződtek be a munkálatai, így elsősorban a romantikus építészeti elemek figyelhetőek meg rajta. Mondjuk az is érdekessége a helynek, hogy még a középkorban a várat körülölelő erdőben vadásztak a német-római császárok, így valószínűsíthető, hogy vagy a vár helyén, vagy a közelében állhatott valamikor egy császári vadászlak.
 
Wernigerode 06

7. Sanssouci palota
 
A potsdami palota régebben még a porosz királyok rezidenciájaként szolgált, így valaha itt pihengetett maga Nagy Frigyes is. Abból kifolyólag, hogy ilyen rangos személyek laktak itt a történelem során, a mai napig kifogástalan állapotban van, és a kertje messze földön híres szépségéről: nem is hiába! A barokk kert igazán káprázatos ezzel a teraszos elrendezéssel, ahogy körülöleli a hosszú lépcsőt. Könnyen elidőzhetünk a helyszínen jó sok időt, a római időt idéző szobrok, az aranyozott elemek és a kínai teaház között. Az épületet porosz Versaillesként is hívják, és az UNESCO is úgy gondolta, hogy egy, az utókor számára értékes örökség lehet, ezért 1990-ben felvették a világ kulturális örökségeit szedő listába.
 
Sanssouci 07

8. Hohenzollern kastély

A lista egyik korábbi pontjában már esett szó a Hohenzollern családról, és annak a sigmaringeni ágáról, ebben a pontban viszont a család ősi székhelyét vizsgáljuk, ami a legrégebbi vár a német történelemben. 800 méteres magasságával az égbe tör, és igazán varázslatossá teszi a látképet. A német történelmet talán legjobban befolyásoló poroszok (akik maguk is németek egyébként, most az egyesült országra gondolok) itt is felütik a fejüket, hiszen a vár mai formáját a 19. században kapta meg, Frigyes Vilmos uralkodása alatt.
 
Hohenzollern 08

9. Neuschwanstein kastély

Erről a csodálatos palotáról egy különálló cikkben már írtunk korábban (ha kíváncsi rá, akkor ide kattintva megtekintheti), viszont szépsége miatt egy előkelő helyezéssel ezen a listán is helye volt. II. Lajos, a várépítő munkái közül ez lett az utókor számára a legismertebb, hiszen például ezt a kastélyt láthatjuk a Disney filmek elején. A vár belsejét Wagner operái inspirálták, így akik tisztában vannak munkásságával, rengeteg ismerős arccal, motívummal találkozhatnak, akár még elrejtett utalásokkal is. Bővebben a Neuschwanstein kastélyról
 
Neuschwanstein szoveg kozott

10. Schwerin palota
 
Ez a kastély elsősorban azért szép, mert az építői kihasználták a Schwerin-tó vízén található sziget helyi adottságait, így itt már a 10. században is állt valamilyen formában vár. Nem meglepő módon ez a palota is a 19. században lett restaurálva, és romantikus stílusával könnyen rabul ejtheti a hely a hősszerelmesek szívét. Bár a kastélyon belül működik egy kormányhivatal, vannak látogatható részei is, ahol múzeum létesült. A kastély egyik érdekességét az jelenti, hogy van egy saját szelleme, ami bár régebben még csak mendemonda volt, mára már az üzemeltetők valóban egy szellemet, akivel a látogatatók találkozhatnak és selfiezhetnek is.
 
Schwerin 10

 

Hirdetés

Cikkek Németországról

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben