A 10 legszebb látnivaló Cipruson


A legendák szerint innen származott Afrodité, ezért a görög emberek a szigetet választották annak a helynek, ahol a legjobban lehetett imádni a szerelem istennőjét. Ciprus rendkívül változatos abból a szempontból, hogy rengeteg látnivaló van itt. Több tucat erdő és hegy tarkítja a tájat.
kourison ciprus 01

Kourison

A történetek alapján a város alapítását valamikor a Kr. e. 13. századra tehetjük és az 5. században pedig már görög/római gyarmatok is létesültek itt. A kék vizű öbölre néző dombon a rengeteg romból könnyedén elképzelhetjük egy átlagos, kétezer évvel ezelőtt élt állampolgár mindennapjait. A görög és a római romok egy bizonyos határnál összemosódnak, így akár egymást is válthatja egy amfiteátrum, vagy egy Apollónnak szentelt templom.

kolossi ciprus 01

Kolossi vár

A keresztes háborúk ideje alatt Ciprus egyfajta főhadiszállásként működött a keresztes lovagok számára, hiszen már a sziget elhelyezkedése is stratégiai fontosságú volt. Éppen emiatt nem meglepő, hogy a Kolossi vár is egy azon építmények közül, ami hadászati célokat töltött be a 13-15. század alatt a Máltai Szent János Lovagrend irányítása alatt.
 Utazási Tipp  
    Ciprus legjobb
utazási ajánlatai

Omodos

Omodos a Tróodosz-hegységben lapul, viszont egy igazán ízletes különlegességgel várja a látogatókat, ez pedig a fenséges helyi bor. Az út két szélén bódékban kínálják az íncsiklandó portékát, amit egyébként a helyi bárok és éttermek is felhasználnak.
omodos ciprus 03

Zenobia hajóroncs és búvárkodás

Amikor 1980-ban felborult a svéd komp közvetlenül a kikötő elhagyása után, akkor egy országot sújtott a tragédia. Most pedig a világ használja ki a tengerfenéken csücsülő roncs nyújtotta lehetőségeket, ami mára a világ egyik legjobb búvárhelyévé nőtte ki magát.


A Királyok Sírja

A Paphos mellett álló, Kr. e. 4. századból ránk maradt hatalmas Nekropolisz a Királyok Sírja nevet viseli. (A név egyébként csak városi legenda, egy királyt sem temettek el itt) A helyi ptolemaida nemeseket temették el a fenséges sírkamrákban, amik már-már királyiak.
nissi ciprus 04
forrás: nissi-beach.com

Nissi Beach

A forgalmas üdülőváros, Ayia Napa mellett fekvő strandok közül egyértelműen a Nissi Beach a legnépszerűbb – nyaranként fiatalok ezrei „zarándokolnak” el ide, hogy aztán a parton (és a vízben) hódolhassanak a kikapcsolódás örömeinek. A strand a nevét a közelben található szigetről kapta, ahová egyébként át is úszhatunk.
 Utazási Tipp  
    Ciprus legjobb
utazási ajánlatai

Szent Hilárión vár

A 11. század óta őrködő Szent Hilárión vár a sziget legrégebb óta fennmaradt műemléke. Hilárión egy remete volt a 4. század idején az akkori keresztény tanok követőinek egyike, és több száz követőjével rendre felzarándokoltak a hegyre.
Agios Lazarus ciprus 05

Agios Lazarus templom

Lazarus volt Ciprus első püspöke, aki a vallási üldöztetés miatt menekült a szigetre a 9. század folyamán. Lazarus sírja fölött emelkedik a tiszteletére épített ortodox templom, amit az 1800-as években újítottak fel.


Kykkos kolostor

Ez az épületkomplexum méltán viselheti a „Ciprus legszebb látnivalói” címet, ugyanis bár a középkor folyamán leégett, 1831-ben restaurálták, mára pedig már újra régi fényében láthatjuk.
Kykkos monastery ciprus 06

Pafoszi Régészeti Park

Pafosz városában található az a régészeti park, ahol a látogatók a legfenségesebb őskori leletekkel ismerkedhetnek meg.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben