9 érdekesség a kínai újévről

 
Lássuk a kínai újév érdekességeit:
 
  • Mozgóünnep, amelyet minden évben a február 4-éhez legközelebbi újholdtól számolnak. Idén az újév napja február 5-re esett. Az ünnepség gyakorlatilag 15 napos, mely az újévet megelőző este kezdődik.
  • Ezen az éjszakán lövik ki a világon a legtöbb tűzijátékot, és durrantják el a legtöbb petárdát. Éjfélkor a gonosz szellemek és a balszerencse elűzését jelképezik, újév reggelén pedig a szerencse és az újév köszöntését. Éjfélkor az összes nyílászárót is kinyitják, hogy a „rossz” távozni tudjon! Legjobb cikkeink Kínáról
  • Újév napján tilos a zuhanyozás. A söprés és a szemét kidobása egészen az 5. napig nem megengedett. Ez azért van, nehogy „eltakarítsák” a jó szerencsét. Az ünnep előtti nap a takarításról szól, hogy a balszerencsét kisöpörjék, ezáltal helyet biztosítva a „jónak”. Ezeken túl tilos a hajvágás, vagy bármiféle olló, kés és éles tárgy használata.

kinai ujev 9 erdekesseg 01

  • A dekorációknál a piros szín dominál, aminek ugyanaz az oka, mint a petárdázásnak. A piros szín vitathatatlanul hasznos fegyver a gonosz szellem ellen!
  • Számos dolog tabunak számít az ünnep alatt, ilyenek a negatív jelentésű kifejezések használata, vagy éppen a fehér szín használata, legyen az étel vagy ruházat. A fehér a gyász színe. Tilos a négyes szám kiejtése, mert annak hangzása majdnem azonos a halál szó hangzásával. Furcsa szokások Hong Kongban
  • A kínai horoszkópnak 12 állatövi jegye van, melyek mindegyike 1-1 egész évre vonatkoznak és ciklikusan váltják egymást. Jegyek: patkány, bivaly, tigris, nyúl, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya, disznó. 2019 a disznó éve.

 Utazási Tipp  
    Legjobb kínai körutazások

  • Érdekes lehet, hogy az ember születésének évében aktuális zodiákus jegy balszerencsét jelent az élete során. Így 12 évente lehet rosszabb időszakra számítani.
  • Az ünnep az összetartozásról és a családról szól. Az ünnepre mind a külföldön, mind a más városokban dolgozók hazautaznak, hogy a családdal együtt tölthessék az időt. Ilyenkor a közlekedés még kaotikusabb, mint máskor, gyakorlatilag meg kell harcolni egy-egy vonatjegyért, melyet legkorábban 60 nappal az ünnep előtt lehet megvenni. Egy 2015-ös statisztika szerint, abban az évben az adott napon kb. 1000 menetjegy kelt el másodpercenként!
  • „Hungpao”- így nevezik azt a tradicionális ajándékot, melyet a gyermekek és a nőtlen fiatalok kapnak. Ez egy piros boríték, melybe pénzt tesznek, amivel a megajándékozottak jövőjét segítik. Az összegnek mindenképp páros számnak kell lennie, nehogy bajt hozzon mind az ajándékozónak, mind a címzettnek.

 
kinai ujev 9 erdekesseg 02 
 

 

Tags: ,

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben