5 tényező, amiért ideális a Kanári-szigetek időjárása

 
A Kanári-szigetek télen éppoly népszerű nyaralóhely, mint nyáron: a sötét elől menekülő északiak, a napimádók kedvenc célpontja ilyenkor.
 
A hőmérséklet a déli részeken ilyenkor is 21 fok is, és naponta 6 órát süt a nap, mindezt eső nélkül.
 
A tavasz sem hoz nagy változást, a nappalok 24 fokosak, a napsütéses órák száma pedig fokozatosan emelkedik. A nyár szinte teljesen csapadékmentes, a maximum hőmérséklet pedig 30 fok, amit az állandó enyhe szél miatt hűvösebbnek érezhet.
 
Nyáron a nap átlagosan 11 órán át süt.
 
A természet november végére kínál őszt a szigeteken, ekkora esik vissza a hőmérséklet 24 fokra és ilyenkor eső is előfordul.
 

 Utazási Tipp  
    Utazások, last minute Kanári-szigetek

De mi okozza a Kanári-szigetek különleges klímáját? 5 tényező együttes hatása:
 
1. Passzátszél

A Kanári-szigeteken a szél szinte mindig észak-déli irányban fúj, ez a passzátszél hideg levegőt hoz az Atlanti-óceán északi részéről, ami kellemesen befolyásolja a klímát. Ráadásul a szél elűzi a párolgás következtében létrejövő gomolyfelhőket is. Ugyancsak a passzátszél okozza a szigetek azon különlegességét is, hogy pár 10 kilométer különbséggel teljesen más éghajlatokat talál: az északi, nyirkos időjárás mellett megférnek a déli meleg, csapadékmentes sivatagos területek is. Ugyanennek a szélnek van még egy fontos feladata a Kanári-szigeteken: megakadályozni az Afrikából származó forró és homokszemcsés levegő állandó áramlását.
 
kanari idojaras 01
Forrás: Paolo Nespoli Twitter

2. A napfény útja

A passzátszél a magasabb hegyeknél képes a felhők elűzésére is, ez okozza, hogy Dél-Gran Canaria és Dél-Tenerife a világ legnaposabb időjárásával rendelkezik, évente több mint 300 napon kék az ég.
 
kanari idojaras 02

3. Szélességi kör

A Kanári-szigetek remek helyen vannak: a mediterrán tengertől délre és a forró trópusoktól északra. Ugyanezen a szélességi körön fekszenek Florida, Egyiptom és Kalifornia kiemelkedő üdülőhelyei is. Ez kellemes időjárást jelent magas páratartalom és trópusi viharok nélkül.

kanari idojaras 03
forrás: google.com

 Utazási Tipp  
    Utazások, last minute Kanári-szigetek

4. A hideg kanári áramlat

A Kanári-szigeteknek sokkal forróbbak lennének a hideg Kanári-áramlat nélkül, hiszen közel vannak a trópusokhoz és a Szaharához. A hideg áramlat a szigeteket körül ölelő vizet érinti, így marad az óceán egész évben 20-24 fok közötti, ami hűti a levegőt is.
 
kanari idojaras 04

5. A Szahara

Az észak-afrikai hatalmas sivatagok védik a Kanári-szigeteket. Mivel a szigetek közel fekszenek az afrikai partokhoz, a forró felemelkedő levegő megakadályozza a viharokat. Ezért úgy 100 évente jut egy trópusi vihar a szigetekre.

kanari idojaras 05

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben