5 elképesztő indiai építmény

 
Chand Baori-kút
 
A Chand Baori-kút egy igazán változatos és páratlan életutat járt be, hiszen azért épült, hogy az esős monszun évszak során a kútban felgyülemlett víz a száraz évszak során a környék vízellátását biztosítsa. A 13 emelettel és 3500(!) lépcsővel rendelkező hatalmas épület megépítésekor nem volt szempont az esztétika meg a szépség, de ettől függetlenül azok a mesteremberek, akik a helyen dolgoztak, egy igazán bámulatos remekművet hoztak létre.
 
 
Chand Baori india


Vörös Erőd
 
A Delhiben található Vörös Erőd fontos szerepet tölt be India életében, viszont sokak szemében ez az épület jelenti a függetlenséget. A brit gyarmatosítás előtt a királyi család lakhelyeként szolgált, és város volt a városon belül, a maga 3000 lakójával. Az angol uralom alatt katonai támaszpontként működött 1947-ig, mikor már visszaszerezte függetlenségét az elnyomott állam. (Sokáig itt élt India Sáh Dzsahán nevű császár, akit a Tadzs Mahal megalkotójaként ismerünk)
 
voros erod india
 Utazási Tipp  
    Fedezze fel India szépségeit

Jal Mahal
 
Az előbb említett palota kistestvérének tartják a Jal Mahalt, ami egy mesterséges tó közepén található, Jaipur közelében. Mi a különlegessége? Öt emelete van, amiből csak az első található a felszín fölött, az összes többi a víz alatt van. A 18. században emelt épület Madho Singh munkája, akinek a fia később bővítette a csodás kastélyt.
 
Jal Mahal india

Sís Mahal
 
Ez előbb említett város egy másik különleges épületnek is helyet ad, a Sís Mahalnak, amit más néven A tükrök csodájának, vagy a Tükörcsarnoknak hívják. Az épület egyébként a kulturális világörökségét részét képzi, így az ott található paloták üzemeltetői között hatalmas nagy presztízs kérdés volt, hogy melyik nyeri el ezt a rangos címet. A csarnok előtere tükrökkel van megpakolva, ezért tartja úgy a nép, hogy a vaksötétben elég mindössze egyetlen gyertyát meggyújtani, és akkor az egész épület fényárban fog úszni.
 
sis Mahal india

Humájun mauzóleuma 
 
A Mogul Birodalom uralkodásának első jele a kultúrában egy épület volt, amit Humájun császár emelt jellegzetes mogul motívumokkal és vörös homokkővel. Az épület megálmodója itt vesztette életét, amikor leesett a lépcsőről. Az iszlám verzió alapján imára sietett, míg a hinduk úgy tartják, hogy az ópium hatása váltotta belőle ki ezt.
 
 
humayun mauzoleum

 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben