11 furcsa szokás Hong Kongban, aminek nagy része igaz Kínára is

 
 
Gyógyítás

A bevezetőben pont erre a részre utaltam, ugyanis a metropolisban hiába található több tucat modern magánrendelő, az emberek pénzügyi helyzettől függetlenül mindig a hagyományos gyógymódok használatával kedzik el feltérképezni problémáikat. Az orvosi vizsgálat általában egy akupunktúrás tűszúrásos kezeléssel kezdődik, majd a doktor a csuklónak megtapogatva megnézi, hogy milyen a vérkeringésünk. A hagyományok úgy tartják, hogy minden ember különleges abból a szempontból, hogy nincs két egyforma beteg: ha valamilyen gyógymód valakinél bevált, akkor a másiknál nem válhat be, így mindenkivel külön kell foglalkozni. Például van egy házi recept gyógynövényekről, akkor azt csak különböző variációkban készítik el (egy adott problémára xy növény lehet hatásos, plusz az ember életmódja is befolyásolja, hogy mi kerülhet bele stb…) Az orvos viszont akár az étrendbe is beleszólhat, ami során megszabja, milyen ételeket ehetünk, stb. Az először kínai területre utazóknak lehet fontos, hogy itt
 
a böfögés és a szellentés teljesen elfogadott dolog, mivel úgy tartják, hogy minden betegség a különböző rossz hatású gázokból ered, amiket semmiképpen sem szabad bent tartani.

hongkong vallas


Vallás (templomok)

Hongkong érdekes város vallási szemontból is, mert bár a sok évtizednyi gyarmatosítás hatására kialakultak benne kisebb-nagyobb keresztény közösségek, de nagy számban nem terjedt el. Elsősorban a buddhista és a kínai vallások szentélyei dominálnak a városban, ezekből összesen 600 található itt. Hogyha itt jársz, akkor először furcsán hathat a füstölő szaga, de az utad végére meg fogod szokni. A vallás egyik alapvető eleme az áldozat bemutatása, de nem kell eleven dolgokra gondolni, elég egy papír elégetése is a megtisztulás jegyében. A szentélyekben kedvelt még a gyümölcs és a rizs elhelyezése a jövőbeli nagyobb termékenység érdekében. A városban nincsenek vallási közösségek, így a vezetők is elmaradnak, papokkal aligha fogsz találkozni.
feher bor hongkong

Fehér bőrt mindenkinek

Itt egy kicsit más az ideális bőrszín. Míg nyugaton, így hazánkban is népszerű az úgynevezett "barnulás", addig Kínában mindenki próbálja megőrizni bőrének legvilágosabb árnyalatát. Ezt sok, tengerparton készült fotón látható, mivel a kikapcsolódásra vágyók pólókat vesznek fel, hogy mindenképpen elkerüljék bőrük sötétebbé válását. (Nyaranként mindenhova esernyőt visznek magukkal) De hogy miért van ez így? Mert úgy tartják, hogy minél barnább valaki, annál valószínűbb, hogy kint dolgozik a szabadban, a földeken, így semmiképpen sem lehet tagja az értelmiségi rétegnek. 
 
Érdekesség, hogy a tartományban mindössze 2 szolárium található, és azt is csak a külföldiek használják
 
Lóverseny
 
A száz évi angol uralom igencsak rajta hagyta nyomát a városon. Ahogy Angliában, itt is hatalmas népszerűségnek örvendenek a lóversenyek, aminek gyökerei egészen 1845-ig nyúlnak vissza. Ami akkoriban még igencsak erősen a brit főnemesség kiváltsága volt, mára már egy mindenki által elfogadott sporttá változott. A városban hetente kétszer tartanak futamokat, így ha itt jársz, akkor érdemes megnézni őket. Aki vállalkozó szelleműnek tartja magát, az akár fogadhat is, ami a szintén a helyiek egyik kedvelt elfoglaltsága. A minimum tét körülbelül 350 forint, de a versenyeken akár egymillió ember is szerencsét próbálhat.
ujev kina

Piros boríték

A Kínában az újév februárban kezdődik, ami méltán nevezhető az ország legnagyobb ünnepségének. A sárkány tánc ilyenkor elengedhetetlen szerepet tölt be az épületeknél, mivel ezt muszáj eljárni, különben a házat balszerencse fogja övezni. Mégse ez a legfurcsább ünnepi szokásuk, hanem a piros borítékok osztogatása. Ezekbe kisebb-nagyobb pénzösszegeket raknak, és ismerőseiknek adják.
 
Aki nyolcszáz forintnál kevesebb összeget ad, azt tiszteletlennek tartják, az átlag valahol 4000 forint körül kezdődik.
 
A legenda úgy tartja, hogy minél nagyobb összeget adsz másoknak, annál több pénzt kaphatsz másoktól. 
 
 
Lakóhajók

Kevesen tudják, de a hongkong szó szó szerinti fordítása azt jelenti, hogy „illatos kikötő”. Pár száz évvel ezelőtt, mikor itt még mindenki a tengeri kereskedelemből élt meg, teljesen elfogadott dolog volt, hogy az emberek nagy része hajókon élt. Amikor a befektetők felfedezték a várost, akkor a szárazföld került előnybe és a felfelé való építkezés, így bár lett volna "hely" a hajón lakó embereknek, de sokak a tradíció miatt a mai napig a tengeren való életet választják - nemkevésbé igaz ez az elszabadult ingatlan árakra is. Ez eredményezi azt az érdekes városképet is, hogy egymás mellett található a cölöpökre épült halászfalu és egy hatalmas világváros.
hongkong piac

Piacok

Hongkong utcáin járva a legkülönbözőbb utcai árusokkal találkozhatunk, akik a furcsábbnál furcsább portékákat akarják ránk sózni. Lehet itt kapni a gyümölcstől kezdve a virágokon át az aranyhalig(!) mindent, és minden ilyen árucikknek saját piaca van a hatalmas tereken és a szűk utcákban. Az itt árusító emberek többsége beszél angolul, és javarészük úgy általánosságban segítőkész is. A kínai mondák szerint egyébként az aranyhal szerencsét hoz, ez magyarázza a köré felépült hatalmas kultuszt. FONTOS! Piacon vásárolt húst vagy bármilyen más élelmiszert nagy óvatossággal kezelj. Szó szerint az életed függhet tőle.
 
 
Sárkányhajó

Hongkong élete szorosan kötődik a tengerhez, ezért értelemszerűen az egyik legérdekesebb sport ami a város életét meghatározta, az is a nyílt vízhez köthető. A sárkányhajózást a 19. században a halászok űzték kikapcsolódásként egy hosszú nap végén. Több száz csapat vesz részt a különböző versenyeken, és mostanában sok multi is úgy dönt, hogy saját csapatot vesz (hogy reklámfelületként használhassa). A versenyek mindig felfokozott érzelmi állapotban zajlanak, a versenyszellem túlteng az indulókban és a szurkolókban egyaránt. Három távot lehet megtenni: 250 métereset, 500 métereset és 1000 métereset.
 
A versenynek magyar vonatkozása is van, mivel jó pár éve vannak magyar indulók is a Hungarian Dragons csapat személyében.

sarkanyhajo kina 

Reggeli melegvíz

Ez nem is annyira érdekes szokás, de ettől függetlenül érdemes szót ejteni róla, mivel a kínaiak minden reggel isznak egy bögre forró…vizet. Igen, semmi filter, semmi ízesítő, csak simán a víz. Esetleg citrom. Úgy gondolják, hogy ez az tevékenység, ami beindítja a reggeli emésztést, és így jótékony hatásával az egész napot meghatározhatja.
 
 
Tai Chi

A pilátes és a jóga gyökerei Kínába nyúlnak vissza, de míg hazánkban ez a zárt edzőtermekből lehet ismerős, addig itt ezeket a sportokat mindig a szabad ég alatt űzik. A stressz ellen mindenképpen hatásos, és a vele párosuló önfegyelem és önvédelem hosszabb távon is hasznos ismereteket nyújthat. Itt teljesen mindegy, hogy fiatal vagy idős vagy-e, egyetlen egy dologra kell koncentrálnod, az energiád szabad áramlására. Hongkongban a tereken szabadidős tevékenységként ki lehet próbálni, és ha egy kis ihletet szeretnénk meríteni, azt is könnyen megtehetjük, mivel a közelünkben biztos lesz egy sportot űző társaság.
 
tai chi

 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben